La Tămădău Mare, în județul Călărași, un investitor român a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de pește, care produce celebrele icre negre și care, după ce a supraviețuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi amenințată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani pe Dunăre și în Marea Neagră.
Robert Răduță este cunoscut pentru pescuitul sportiv, din care a făcut o afacere profitabilă, atât în Delta Dunării- la Chilia și Periprava, cât și mai aproape de București, lângă Fundulea, mai exact, la Sărulești, în județul Călărași. În ultimii ani, preocupările lui Răduță se axează pe creșterea sturionilor, scop pentru care a înființat o firmă ce se și numește ”Sturionfarm”, și are sediul în Tămădău Mare, județul Călărași. Aici, în bazine și instalații special amenajate, firma Sturionfarm crește toate categoriile de sturion: cegă, păstrugă, nisetru și morun, plus un hibrid, numit bester.
Cega, cea mai profitabilă
Afacerea are două variante: creșterea sturionului pentru consum și creșterea și comercializarea puietului pentru reproducere. Pentru consum, cel mai bine se pretează cega- ne spune Robert Răduță, ea fiind cea mai bună soluție, și ca icre, și ca producție de carne. ”Este cel mai gustos sturion și are și o dimensiune care permite să fie servit pe un platou, ca pește întreg. Oricine îl vede într-un restaurant va fi atras în primul rând de aspect. O bucată de morun pe o farfurie nu atrage atenția, dar un pește întreg pe un platou va avea un mare succes”, spune Răduță.
Cega mai are avantajul că ajunge la maturitate și poate depune icre la ”doar” patru ani, în timp ce ceilalți sturioni au o perioadă de maturizare mult mai mare: păstruga 6-8 ani, nisetrul 9-10 ani și morunul 15-18 ani. Așadar, ca să obții icre negre, ai ne