La Bruxelles, în inima Europei, unde până mai ieri Comisia Europeană îl „vâna” pe Mircea Diaconu, prezentându-l drept „cel mai important caz de incompatibilitate” sesizat de ANI (poliţie politică băsesciană), spectatorii români şi belgieni l-au răsplătit pe actorul român cu aplauze. O reparaţie morală şi o dovadă de preţuire pentru cel care, victimă a mizerei politice româneşti, a trebuit să părăsească scena politică de la Bucureşti pentru a se dedica exclusiv artei teatrului. Aceasta este prima reprezentaţie în afara ţării a actorului Mircea Diaconu, de când acesta s-a decis, în urma presiunilor mafiei politice portocalii, să abandoneze traseul politic de senator şi să rămână unul dintre ambasadorii teatrului românesc în Europa.
Pe scena Palais des Beaux-Arts din Bruxelles, timp de minute în şir, au fost aplauze la scenă deschisă. În faţa unui public format din românii rezidenţi în Belgia, din artişti, jurnalişti şi diplomaţi români şi străini, Diaconu şi Repan au jucat în spectacolul „Variaţiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Claudiu Goga. Organizarea acestei reprezentaţii în Bruxelles a fost posibilă prin eforturile doameni Michaela Ganea de la European Artists Management. Autorul piesei este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi europeni de azi. Piesele sale sunt jucate la Berlin, Londra, Los Angeles, Moscova, Tokyo. „Variaţiuni enigmatice” prezintă destinele a doi bărbaţi - unul dintre ei scriitor laureat al Premiului Nobel, celălat un umil profesor de muzică. Cele două personaje masculine descoperă că au fost, fiecare în parte, şi fiecare într-o altă etapă a vieţii, îndrăgostiţi de o aceeaşi femeie care a murit răpusă de cancer.
„Variaţiuni enigmatice”, pe care românii o pot vedea pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, este o piesă despre ratarea iubirii adevărate, despre felul în care cei celebri ştiu sau nu să îşi trăi