Autorităţile de la Atena sunt pe cale să împrumute de la Uniunea Europeană între 10 şi 14 miliarde de euro, bani cu care vor să cumpere o parte din obligaţiunile mai vechi ale statului elen. Acestea sunt vândute acum pe pieţe secundare, la valori mai mici decât cele la care au fost emise.
Analiştii financiari spun că operaţiunea urmăreşte să mai uşureze povara datoriilor greceşti, iar Atena va avea de câştigat. Şi asta pentru că o obligaţiune de stat trebuie la un moment dat răscumpărată chiar de către statul respectiv, la valoarea promisă. Acum, însă, după toate dificultăţile financiare ale Greciei, obligaţiunile de stat emise cândva nu mai au valoarea iniţială şi se tranzacţionează ieftin. Prin cumpărarea lor, spun analiştii, Grecia transferă de fapt o parte din datoria externă către cea internă, cu care speră la un moment dat să se descurce.
În plus, mişcarea ar fi văzută de finanţiştii de la Atena drept un exemplu pentru investitorii străini, care ar putea fi tentaţi şi ei să cumpere acum obligaţiuni ale statului elen.
Astfel de obligaţiuni se găsesc din abundenţă în piaţă, pentru că la un moment dat, multă lume şi-a pierdut încrederea în capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile, aşa că sunt destul de ieftine. Grecia nu prea are însă bani pentru astfel de operaţiuni, trăind mai mult din împrumuturi de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Aşa că şi acum fondurile pentru tranzacţie nu vin de la Atena, ci de la Fondul de Urgenţă al Zonei Euro, a anunţat ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras.
Achiziţiile de obligaţiuni fac parte din modificările aduse de creditorii externi ai Greciei, ţările zonei euro şi FMI, la pachetul de împrumuturi pentru statul elen. Grecia trebuie să finalizeze achiziţiile de obligaţiuni, care ar reduce datoria ţării, pentru a primi în decembrie noi fonduri. Referitor la acest subiect, adică achi