Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.
Citatul aparţine fostului preşedinte sudafrican Nelson Mandela. Într-adevăr, educaţia poate schimba o lume întreagă, o poate influenţa în bine sau în rău.
Totul a început de la plagiatul lui Victor Ponta. Vă veţi întreba de ce e totuşi plagiatul atât de important, de ce se insistă atât de mult pe plagiat, de ce nu ne concentrăm pe alte probleme ale societăţii. Plagiatul e important pentru că reprezintă o scurtătură nocivă. Facilă, confortabilă, rapidă, dar în acelaşi timp distructivă, nocivă, toxică. Acolo unde unii lucrează ani întregi pentru a se forma ca intelectuali, pentru deveni specialişti în domeniile lor, alţii traversează cu nonşalanţă, în linie dreaptă, distanţa de la punctul A la punctul B. De la stadiul de doctorand la stadiul de doctor. La un stadiu pe care nu ar fi trebuit să-l atingă. Da, drumul cel mai scurt între două puncte este o linie dreaptă. Însă în cazul plagiatului este şi un drum distructiv. Iar când doctorii plagiatori se amestecă printre doctorii veritabili într-o masă amorfă şi non-valorile se întrepătrund cu valorile, nivelul de educaţie începe să se scufunde trăgând în jos întreaga societate.
Pentru că drumul plagiatorului trece prin rigorile academice, prin munca altor doctoranzi, prin valoarea reală a unei universităţi. Nu trebuie să ne ferim de cuvinte, drumul unui plagiator lipsit de caracter poate trece prin însăşi educaţia unei societăţi întregi, transformând-o în pulbere. Iar fără educaţie o societate încetează să mai existe cu adevărat. Fără educaţie, o societate devine o masă manipulabilă lipsită de gândire critică, lipsită de adevăraţii inovatori, văduvită de adevăraţii specialişti, dar plină de executanţi docili şi lipsiţi de discernământ şi de indivizi care abuzează de scurtături pentru a-și atinge propriile scopuri