Singura monografie din ţară a unui restaurant care are propria carte de onoare a fost lansată miercuri la Primăria Oradea. Sub semnătura profesorului bihoreanul Constantin Butişcă, cartea "Autografe pentru orădeni" dă valoare culturală semnăturilor şi gândurilor a sute de personalităţi din toată lumea, adunate în cartea de onoare a Restaurantului Oradea în ultimii 29 de ani.
La eveniment au participat peste 150 de persoane, printre care viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, subprefectul Cristian Bitea, directorul Teatrului Regina Maria Daniel Vulcu, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi şi şeful Poliţiei bihorene, Liviu Popa.
Bun cultural
Ideea realizării cărţii de aur a Restaurantului Oradea aparţine Maricicăi Bondici, care decenii la rând a fost şefa acestui local. Primul autograf datează din 1983 şi îi aparţine maiorului Miron Ignat, pe atunci şeful Centrului Militar Judeţean Bihor. "Fantastica idee de a se fi înfiinţat această carte. Cui îi aparţine oare ideea? Deschideţi, citiţi şi veţi găsi răspunsul", scria el, lăudând-o astfel pe iniţiatoare.
A urmat o pauză de trei ani, iar în ianuarie 1986 actorul Ion Caramitru a reînceput seria colecţiei de semnături, neîntreruptă până în prezent. Sunt prezente între coperţi personalităţi ale culturii româneşti dar şi internaţionale, de la capete încoronat şi preşedinţi de republici, la oameni de cultură din cele mai vaste ale ei domenii, însă şi oameni simpli care au ţinut să-şi puncteze trecerea prin Oradea în cuvinte de laudă la adresa ospitalităţii cu care au dat piept aici.
Între "semnatari" se numără foştii premieri Ion Iliescu şi Adrian Năstase, actori precum Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu Bitănescu sau Ion Lucian, Ştefan Augustin Doinaş, fostul ministru al Culturii din Republica Moldova, Ion Ungureanu, prinţul moştenitor al Austriei Otto von Habs