Violenta verbala afecteaza in fiecare zi milioane de copii din intreaga lume, printre cele mai frecvente cauze fiind diferentele care tin de aspectul fizic si de statutul social.
Cunoscut in engleza sub numele de "bullying", fenomenul este din ce in ce mai raspandit, astfel de manifestari fiind des intalnite la ore, in pauze sau pe drumul spre casa: un copil este agresat verbal de un altul, sau de un grup, umilit, sacait, jignit in mod repetat.
Cei mai vulnerabili sunt copiii care ies in evidenta: sunt mai timizi sau mai retrasi, mai slabuti sau, dimpotriva, mai grasi, de o religie sau etnie diferita, mai saraci, precum si cei care au un anumit defect fizic. Violenta verbala imbraca diverse forme, de la comentarii ironice repetate, pana la insulte sau raspandirea de zvonuri.
La varste mai mari se folosesc toate "armele" din dotare: sms-uri jignitoare, mailuri sau postari pe retelele de socializare - practici cunoscute sub numele de cyberbullying.
Efectul? Copilul agresat ajunge sa se teama permanent. Nu mai vrea sa mearga la scoala, ca sa nu mai rada ceilalti de el. Isi pierde increderea in sine, dorinta de a se evidentia. Din pacate, prin atitudinea lor pasiva, copiii care asista la astfel de episoade fara sa ia atitudine, ba chiar rad de copilul agresat, sporesc astfel senzatia de disconfort si jena pe care o resimte victima.
Nu putine sunt cazurile in care violenta verbala conduce chiar si la afectiuni fizice. De exemplu, copilul victima nu mai vrea sa mearga la cantina scolara de teama ca va da acolo peste grupul care il umileste constant. Treptat, apar durerile de stomac sau de cap, lipsa de concentrare si atentie la ore.
Studiile arata ca, de foarte multe ori, se ajunge ca un copil agresat verbal sa sufere mai tarziu de diverse probleme mentale, cum ar fi depresie sau anxietate. Firile mai