Cei care vor să aibă pe masa de sărbători carne de porc au de unde alege! Porcii se comercializează chiar şi pe internet, unde anunţurile conţin şi date despre rasă, preţ şi kilograme
Foto: 10LEI/KG ÎN VIU. În satul Dopca, pentru un porc ce cântăreşte 120 de kilograme, un client va plăti 10 lei pe kilogram. Dacă „guiţătorul” cântăreşte mai mult, atunci preţul va scădea.
Un bărbat din satul Dopca judeţul Braşov a muncit în străinătate luni bune pentru a strânge bani pentru propria fermă de porci, chiar în satul natal. Ideea i-a venit în urmă cu doi ani, când s-a întors din Germania. S-a gândit să-şi investească toată averea într-o afacere profitabilă, cel puţin acum în perioada de dinaintea sărbătorilor, când mulţi dintre români vor să achiziţioneze carne de porc. „Lucrez în Germania şi m-am gândit că banii ăia ce-i câştig acolo să investesc în acest mod. Sperăm să fie o afacere bună cu timpul. Acum e aşa şi aşa. Mă gândeam că stau aici la ţară şi tata are timp, e pensionar. Eu când sunt în Germania, se ocupă tata cu mama. Şi am zis să încerc ceva”, detaliază Andredi Sen, crescător de porci.
Cum în era noastră, internetul te face mai cunoscut, bărbatul s-a gândit să se folosească şi de acest avantaj. Aşa că a început să-şi vândă marfa şi în „on-line”. „Am auzit anul trecut de la un prieten. Am încercat şi eu şi la scurt timp am primit telefoane şi am reuşit să vând undeva la 10 capete, anul trecut. Anul ăsta, tot aşa, am primit telefoane, încă nu s-a confirmat nimic, vedem. Sper să vând tot ce am la îngrăşat, 18, care s-au dat şi încă vreo 4-5 care nu s-au dat”, povesteşte acesta.
Unii dintre cumpărători şi-au rezervat din timp porcii preferaţi. „Eu am tocmit porcul de la stăpânul. Vreau să-l cumpăr pentru Crăciun. L-am rezervat de două săptămâni”, ne povesteşte un cumpărător.
Fermierii braşoveni spun că şi