Prin măsura 3.2.2 din PNDR s-au construit în judeţ centre after-school şi centre culturale, ele fiind incluse în proiectele propuse de localităţi, întrucât obţineau un punctaj mai mare, a declarat, miercuri, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care a arătat că din cauză că nu se pot face angajări, centrele respective sunt nefuncţionale.
Şeful administraţiei judeţene a explicat că unii primari au intenţionat să amenajeze grădiniţe în centrele after-school, dar că nu se poate în absenţa unei derogări obţinute de la structurile europene şi a menţionat că aceste investiţii trebuie să fie folosite pentru scopul iniţial cel puţin 5 ani de la finalizarea proiectului. „Sunt peste 25 de situaţii de acest fel în judeţ”, a spus Nechifor.
El a explicat că problema a apărut din cauză că au fost modificate, în perioada 2008-2011, condiţiile de eligibilitate a proiectelor şi că au fost incluse criterii suplimentare, astfel încât, pentru un punctaj mai ridicat, ele trebuia să conţină, pe lângă modernizarea infrastructurii şi introducerea de utilităţi, şi centre after-school sau centre culturale. „S-au făcut aranjamente pentru punctaj” a spus Nechifor, care a menţionat că valoarea acestor investiţii, acum nefuncţionale, reprezintă aproximativ 20 % din suma totală alocată proiectelor din fiecare comună.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că a discutat cu premierul Victor Ponta despre această situaţie şi că urmează ca ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Boc (prin care nu se putea angaja o persoană dacă alte şapte nu părăseau unitatea), va fi abrogată de la începutul anului viitor. El a arătat că propunerea este ca la fiecare plecare dintr-o unitate sau structură să se poată angaja o persoană în loc, dar că unele domenii, cum sunt educaţia şi sănătatea, să fie degrevate de aceste restricţii.
În judeţul Suceava au fost finanţate cu peste 100 de mil