Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori non-canceroase care afectează circa 20-25% dintre femeile din România aflate la vârstă fertilă. În 90% dintre cazuri este vorba despre mai multe fibroame, dar ele n-ar trebui să îngrijoreze exagerat, mai ales de când există variante noi de tratament, chiar şi medicamente.
Diagnosticul de fibrom uterin sperie de cele mai multe ori din cauza asocierii cu denumirea de tumoră, la care oricine reacţionează imediat, gândindu-se la ceva malign, de origine canceroasă. Fibromul uterin nu înseamnă cancer.
De cele mai multe ori, fibroamele uterine sunt chiar asimptomatice, fiind descoperite accidental, de exemplu cu ocazia unui screening ginecologic sau a unui examen ecografic, şi având dimensiuni mici.În general, ele pot să pornească de la câţiva milimetri, ajungând să ocupe întreaga cavitate abdominală, în lipsa unui tratament.
De ce apar fibroamele uterine?
Cauzele nu sunt cunoscute pe deplin, dar este probabil ca alături de factorii genetici să existe şi un element hormonal, deoarece s-a observat că, odată cu instalarea menopauzei, când se opreşte producerea de hormoni, şi tumorile îşi reduc dimensiunea.
Mai mult, „printre factorii de risc ai fibromului uterin se numără alimentaţia cu carne roşie, obezitatea, tensiunea arterială, diabetul, dar nu şi fumatul sau folosirea de anticoncepţionale orale", precizează prof. dr. Radu Vlădăreanu, prim-vicepreşedinte al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie.
Sângerările ar trebui să te alarmeze
În primul rând, este important să mergi la un control ginecologic periodic, la şase luni sau la un an, după cum sfătuieşte şi Prof. dr. Florin Stamatian, Preşedinte al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.
„Controalele ginecologice periodice sunt necesare, dar mai ales atunci când apar sângerări mici la co