Se apropie 1 Decembrie, ziua în care ne amintim că, în urmă cu 94 de ani, Marea Unire a tuturor românilor s-a petrecut la Alba Iulia. Ca în fiecare an, români de pretutindeni vin la Alba Iulia să „simtă istoria”, să joace Hora Unirii și să cânte „Noi suntem români”. Anul acesta însă, deja dinaintea începerii Serbărilor Unirii, peste spiritul de sărbătoare specific Zilei Naționale s-a așternut parcă un aer ușor mohorât, venit din „simplitatea” programului manifestărilor. Guvernul nu a alocat niciun leu pentru organizarea evenimentelor, de teamă ca banii să nu fie folosiți în scopuri electorale, iar acest lucru a afectat vizibil programul Zilei Naționale.
Nu avem parte de o paradă militară “tradiţională”, aşa cum ne-am obişnuit de anii trecuţi, ci de un ceremonial militar cu trupe terestre, fără vehicule de război. Iar, dacă în alți ani, Serbările Unirii durau și peste 10 zile, acum acestea s-au restrâns la două zile, vineri și sâmbătă. Pe 1 Decembrie, cei care doresc să circule cu autobuzele pot folosi un singur bilet toată ziua.
Nu mai există nici „tribuna oficială”, care, în trecut, era populată de multe personalități politice. De asemenea, pentru prima dată, au fost depuneri de coroane şi vineri, în 30 noiembrie.
Tot vineri, se desfăşoară Cupa Unirii la fotbal, concert omagial de Ziua României, dar și un concert rock cu trupa „Vespera”. Începând cu ora 18.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia are loc Cafeneaua Culturală prilejuită de Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”. Și copiii au programul lor, la ora 17.30 la Alba Mall, locaţie pentru un spectacol de muzică și dansuri intitulat „Decembrie, Columnă a Unirii”.
În 1 Decembrie, evenimentele din timpul zilei sunt concentrate în zona Piața Cetății.
Cei care se plimbă prin Cetatea Alba Carolina de Ziua Națională, pe 1 Decembrie și mai ales cei care se află