Oamenii de știință au descoperit o gaură neagră uriașă, a doua ca mărime identificată vreodată de către astronomi, într-o galaxie de patru ori mai mică decât Calea Lactee, potrivit unui articol publicat ieri de revista Nature și preluat de BBC.
Galaxia NGC 1277, deși e cât un sfert din galaxia noastră, găzduiește o gaură neagră de 4.000 de ori mai mare decât cea din centrul Căii Lactee. Iar masa ei este de aproape 17 milarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Oamenii de știință de americani încearcă de multă vreme să identifice cele mai mari găuri negre din Univers, cu ajutorul telescopului Hobby-Eberl, din Texas.
Potrivit profesorului Remco vand den Bosch, de la Universitatea Texas, din Austin, echipa de astronomi a fost uimită să descopere o gaură neagră de asemenea dimensiuni într-o galaxie atât de mică precum NGC 1277.
Galaxia se află la 220 milioane de ani lumină de planeta noastră, în constelația Perseus, care a putut fi observată și cu ajutorul telescopului Hubble. În urma studiilor efectuate, astronomii au descoperit că gaura neagră este enormă, aproape cât întregul sistem solar și cuprinde aproape 14% din masa galaxiei în care se află.
"Galaxia pare destul de bătrână. La un moment, gaura neagră a crescut foarte mult, iar galaxia nu s-a mai extins ulterior. Încă nu știm foarte clar ce s-a întâmplat", explică Remco vand den Bosch.