Secretarul de stat american Hillary Clinton le-a cerut liderilor europeni să se înţeleagă pentru a rezolva criza monedei euro şi a subliniat faptul că aceştia au o responsabilitate în ce priveşte starea de sănătate a economiei mondiale.
Clinton a declarat la Washington, în faţa membrilor Brookings Institution, că SUA se bazează pe Europa. De asemenea, aceasta urmează să efectueze, săptămâna viitoare, o nouă vizită în Europa.
"Zona euro alunecă din nou în recesiune în timp ce sunt puse în aplicare politicile de austeritate. Aşadar, este vital pentru economia mondială, în ansamblu, ca liderii europeni să adopte politici care pun accentul pe o creştere suficientă şi creează locuri de muncă", a punctat Hillary Clinton, adăugând că ţara sa a furnizat "mijloace apărare, investiţii pe pieţele emergente" şi a oferit ajutoare pentru dezvoltare.
Declaraţiile lui Hillary Clinton au fost făcute în contextul în care, pentru a doua oară în trei ani, zona euro a intrat în recesiune în trimestrul al treilea, iar protestele împotriva austerităţii au căpătat amploare.
Pe de altă parte, The Guardian scrie că încrederea în perspectivele economice ale zonei euro a crescut pentru prima dată într-un an în luna noiembrie, potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeană, în ciuda faptului că există numeroase ţări cu probleme. În ce priveşte Spania, de pildă, OECD afirmă, în cadrul unui raport, că este puţin probabil ca economia ţării să îşi revină în curând.
În Cipru, situaţia este încordată încă, după ce ministrul de finanţe, Vassos Shiarly, s-a adresat Parlamentului şi a declarat că negocierile cu privire la fondurile alocate statului său sunt departe de a se fi terminat şi ar putea fi mai dificile decât până acum.
În schimb, potrivit The Guardian, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2,7%, un procent mai ridicat în comparaţie cu cel de 2% estimat