Un sondaj IRES evidențiază că votul uninominal nu i-a responsabilizat mai mult nici pe aleși, nici pe alegători.
Sub 40% dintre alegatorii români isi cunosc senatorii si deputatii pe care i-au votat in 2008, desi a fost vorba despre alegeri uninominale. Adica votantii nu au votat o lista de partid, ci pe reprezentantii partidelor aflate in competitie.
1) Dezinteresul
Un sondaj facut de IRES, Institutul Romana pentru Evaluare si Strategie scoate la iveala ca votul uninominal nu i-a responsabilizat mai mult nici pe alesi, nici pe alegatori. Astfel doar 27% din alegatori cunosc activitatea deputatului lor si doar 20% pe cea a senatorului. Oricum majoritatea celor intrebati nu-si mai aduc aminte promisiunile facute de cei pe care i-au votat.
2) Deprofesionalizarea Parlamentului
Esecul sistemului uninominalului hibrid care va fi aplicat si la alegerile parlamentare care vor avea loc in România pe 9 decembrie se observa, insa, si dincolo de faptul ca intre alesi si alegatori nu s-au creat legaturi directe.
Ar fi vorba astfel despre o deprofesionalizare a Parlamentului, incepind din 2008, de cind functioneaza acest sistem in România, iar aceasta deprofesionalizare este foarte vizibila la nivelul comisiilor parlamentare, care lucreaza in cea mai mare parte cu deputati si seantori care nu au nici un fel de specializari. Este vorba mai ales despre comisiile economice, cele care avizeaza strategiile energetice ale tarii, dar si despre cele care se ocupa de invatamint, cercetare, inventica.
Practic trecerea brusca de la votul pe liste de partid la votul individual, a descentralizat in asemenea masura partidele, incit candidatii cei mai numerosi au fost recurtati in functie de potenta lor financiara, nu de evolutia lor in formatiunile respective sau de ideile pe care acestia le-ar fi avut despre dezvolt