Dacă acordul de urgenta intră în vigoare de la 1 ianuarie, el prevede 600 de miliarde de dolari în reduceri de impozite şi cheltuieli. In Statele Unite, politicienii incearca sa ajunga la un acord vizind reducerea deficitului bugetar. In ce parametri evoluează dezbaterea? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Inaintea alegerilor de anul acesta, republicanii s-au angajat sa nu mareasca in nici un fel de conditii impozitele. Administratia Obama insista ca pentru a diminua deficitul e nevoie nu doar de reduceri de cheltuieli, dar si de venit suplimentar la buget, din impozite. Aceasta a fost una dintre controversele care au marcat dezbaterea, de-a lungul ultimului an, si acum politicienii trebuie sa vina cu o solutie, pina la sfirsitul lui 2012, in caz contrar urmind sa intre in vigoare un acord prelabil, ale carui masuri nu sint pe placul nici unuia dintre partide.
In acest context si dupa victoria lui Barack Obama în alegeri incep sa apara fisuri in tabara republicana. Deputatul conservator Tom Cole a spus ca ar sprijini un acord cu presedintele Obama, care sa prevada majorarea impozitelor pentru cei instariti, dar mentinerea ratelor reduse actuale pentru cei cu venit, pe familie, de pina la 250,000 de dolari. Deputatul sustine ca republicanii ar trebui sa sprijine o intelegere care asigura ca 98% dintre americani nu vor avea de suferit majorari de impozite.
Administratia Obama sprijina aceasta idee. Numerosi republicani insa doresc sa mentina ratele reduse pentru toti americanii, indiferent de venit, si sa obtina venituri la buget prin eliminarea anumitor scutiri de impozite. Ei mai spun ca masive programe guvernamentale, cum ar fi cele de asigurari medicale pentru saraci si cei in virsta, trebuie reduse.
Nu este inca clar ce impact vor avea declaratiile deputatului de