Pentru împătimiţii pescuitului, indiferent de anotimp, şeful pescarilor clujeni din Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi Cluj (AJPS), Andrei Pop, continuă seria articolelor în domeniu. Astăzi, despre pescuitul bibanului toamna.
"Toamna, când peştişorii mici se ascund pentru iernat, peştii răpitori găsesc mai greu hrana zilnică. În aceste condiţii, activitatea lor este mai explosivă, sunt mai dornici să se hrănească şi mai expuşi capturării. De acea, instinctul de răpitor îi face mai vulnerabili, mai neatenţi şi mai hrăpăreţi.Toamna sunt cele mai frumoase capturi de biban.
Echipamentele pentru pescuitul bibanului depinde de stilul de pescuit. În cazul în care se pescuieşte la năluci artificial, vom avea echipată o lansetă pentru spinning, de acţiune între 10-20 grame, de lungime între 2,1m şi 2,7 m. Cele mai prinzătoare năluci sunt twister-ele mici, de culoare roşu fluorescent, roşu gliter, gri petrol sau chiar albe şi voblerele mici, de dimensiuni între 1,5 si 2,5 cm de culori ţipătoare. De obicei, pentru biban nu se foloseşte struna de oţel. Astfel, nălucile au o evoluţie identică cu peştişorii.
Pescuitul bibanului la plută se face cu peştişori mici, între1,5cm şi maxim 3 cm, râme roşii, larve de libelulă sau chiar branhie de peşte. Plutele care se vor folosi nu vor depăşi 3,5 grame. Lansetele bologneze cu acţiune 5 -15 grame şi de lungimi cuprinse între 4 m şi 6 m sunt cele mai uzuale. Folosim o mulineta mică cu tambur de 25-30, cu un fir între 0,12mm si 0,16mm.
De obicei, bibanul este localizat în vecinătatea unor obiecte mari submerse cum ar fi, copaci căzuţi în apă, bolovani mari, structuri de construcţii (picior de pod, călugări sau chiar construcţii de beton ce se întind submers. Atacul bibanului este brusc şi putenic. Dacă aveţi multe rateuri, atunci înseamna ca aveţi peştişorul, twister-ul sau chiar cârligul prea mare. Înlocuiţ