Depozitele în valută ale populaţiei şi companiilor au crescut cu echivalentul a un miliard de lei în ultima jumătate de an şi au ajuns la aproape 15,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii trecute, clienţii orientându-se către plasamente în valută pe fondul volatilităţii cursului de schimb.
Economiile în monedă locală au scăzut în acelaşi timp cu peste 3 miliarde de lei şi au ajuns la 125 miliarde de lei. Faţă de luna octombrie 2011, depozitele în lei sunt în creştere cu aproape 5%, adică un ritm de trei ori mai mic decât cel din primăvară.
Depozitele în euro, dolari sau alte valute au crescut în paralel cu 11% faţă de toamna anului trecut. Spre comparaţie, în primele luni din acest an depozitele în valută înregistrau o dinamică anuală negativă, clienţii preferând depozitele în lei datorită dobânzilor mai mari şi stabilităţii cursului de schimb.
La nivel agregat, depozitele populaţiei şi firmelor au avansat cu 8,5% în ultimul an.
Ritmul de creştere a încetinit însă constant în ultimele luni şi există aşteptări ca această tendinţă să continue şi anul viitor. De exemplu, creşterea faţă de luna septembrie a fost de numai 0,4%.
"MÂ aŞtept la menţinerea dinamicii pozitive a depozitelor şi anul viitor, dar într-un ritm inferior celui de anul acesta datorită unei uşoare revigorări a consumului privat şi faptului că salariile nu vor compensa creşterea ratei inflaţiei. Creşterea economisirii din ultimii ani s-a datorat deteriorării aşteptărilor consumatorilor, avansând exclusiv pe seama insecurităţii locului de muncă şi a scăderii valorii activelor", afirmă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
La sfârşitul lunii octombrie, populaţia şi companiile aveau în bănci depozite cu o valoare cumulată de 195 miliarde de lei (43 mld. euro). Doar depozitele populaţiei depăşeau 111 miliarde de lei. Băncile se bazează mai mult pe resursele atrase