Guvernul german nu a înăsprit legile care urmăresc să combată finanţarea ilegală a partidelor şi mituirea parlamentarilor, afirmă organismele anti-corupţie ale Consiliului Europei. Într-un raport de evaluare ele au menţionat în mod special Germania, deoarece ţara nu a realizat niciun progres în implementarea reformelor.
În mod obişnuit, Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), înfiinţat în 1999 de Consiliul Europei, se abţine în mod diplomatic de la a-şi critica proprii membri. Organismul anticorupţie ţine mereu să sublinieze că el lucrează împreună cu membrii săi, iar nu împotriva lor.
În rapoartele sale, grupul, care are obiectivul de a monitoriza respectarea standardelor aticorupţie adoptate de Consiliu, are obiceiul de a evidenţia chiar şi cele mai mici progrese. Însă răbdarea sa faţă de guvernul german pare să-şi fi atins acum limitele.
Comisia GRECO a publicat miercuri "Raportul Provizoriu de Conformitate cu privire la Germania", în care sunt evaluate progresele ţării privind implementarea reformelor legislative recomadate, care au în vedere finanţarea partidelor politice şi fenomenul mituirii parlamentarilor. Cu un an în urmă GRECO constatase că doar 20 dintre recomandările sale fuseseră implementate. Iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
"Nu s-a realizat niciun progres", constată GRECO în raport. Se mai adaugă că i s-a cerut preşedintelui organizaţiei să trimită o scrisoare reprezentatului Germaniei la Consiliul Europei "pentru a-i atrage atenţia cu privire la nerespectarea recomandărilor relevante şi asupra necesităţii de a se întreprinde acţiuni hotărâte în vederea realizării unui progres palpabil, cât mai curând cu putinţă."
Guvernul nu vede nicio necesitate
GRECO afirmă că Germania rămâne printre puţinii săi membri care nu au ratificat Convenţia Juridică Penală cu privire la Corupţie, care stipulea