Concurenţa partidelor maghiare diminuează şansele UDMR de a intra în Parlament, spune la RFI vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely. El declară pe de altă parte că UDMR-ul vrea să fie părtaş la discuţiile post-alegeri.
Ce scor îşi propune UDMR la alegerile parlamentare din 9 decembrie? "Evident, vrem să ne păstrăm poziţiile avute până acum. Noi întotdeauna am avut 6%-6,5% la alegeri. E mai dificil acum, pentru că pentru prima oară a pornit un partid maghiar împotriva noastră, ceea ce este fără precedent şi e şi ilogic, pentru că ştiu şi ei că prin această contracandidatură au pornit cam în toate judeţele, chiar acolo unde suntem prezenţi numai cu 5%-6%. Deci e clar că ne diminuează şansele. Dar noi sperăm în înţelepciunea electoratului, aşa cum a fost şi la alegerile locale, unde aproape 90% din voturi au mers spre UDMR. Trebuie să ne mobilizăm alegătorii şi să-i facem să înţeleagă că de fapt puterea comunităţii maghiare timp de 23 de ani a stat într-un fel de unitate sau o voinţă comună în a reprezenta aceste interese în Parlament", spune Laszlo Borbely.
Vicepreşedintele politic al UDMR speră că nu va fi o problemă ca Uniunea să intre în Parlament, dar spune că formaţiunea trebuie să-şi mobilizeze electoratul: "Eu sper că nu va fi o problemă să intrăm în Parlament, dar repet, eu şi colegii mei de dimineaţă până seara mergem şi discutăm cu oamenii, să-i facem să înţeleagă cât de important este să vină într-un număr mai mare la vot, pentru că puterea votului este foarte importantă şi chiar nu înţeleg, din '90, noi care am avut dictatura aceasta de 50 de ani, de ce nu înţeleg în general cetăţenii cât de important este votul lor şi de fapt prin acest sistem, nu numai cei care sunt acolo în colegiul acela pot să câştige, ci prin redistribuirea aceasta, pot să intre alţii, din acelaşi judeţ sau din alte judeţe".
Laszlo Borbely afirmă c