O mărire a taxelor în sistemul medical în condiţiile crizei economice actuale nu ar fi benefică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România şi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
Prezent la dezbaterile Health Forum 2012, şeful serviciului Farmaceutic, Dispozitive şi Clawback al CNAS, Florin Lăzăroiu, a apreciat că taxele actuale din sistemul de sănătate sunt destul de mari iar o creştere a acestora nu ar reprezenta ceva bun, însă a ţinut să precizeze că aceasta este opinia sa personală, şi nu neapărat şi a Casei.
Şeful Grupului de Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, a susţinut, în acelaşi context, că "nu ar trebui umblat la taxele din sistemul medical", ci ar fi necesară atragerea banilor în sănătate din sistemul privat şi 'scoase la lumină' mai multe surse de finanţare care există.
În opinia lui Popescu, în sănătate sunt puţini bani, care se cheltuie "prost".
"Economiile mari au reuşit să se dezvolte investind în inovaţie. În România, din păcate, inovaţia s-a oprit acum şase ani, întrucât nu s-au mai introdus pe lista medicamentelor compensate medicamente inovative", a mai spus Popescu.
La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Laurenţiu Mihai, a afirmat că taxele nu trebuie şi nu pot fi crescute. "Nu pot creşte taxele. Creşterea acestora în perioadă de criză ar fi total nepotrivită", a apreciat Laurenţiu Mihai, adăugând că este foarte bine că MS încearcă stoparea risipei.
Reprezentantul unei firme de asigurări, Claudiu Ungureanu, a considerat că o soluţie benefică pentru sănătate ar fi acordarea unor facilităţi fiscale în ceea ce priveşte asigurat