În luna Noiembrie sunt mulţi sfinţi aspri. Este Sfânta Ecaterina, pe 25 Noiembrie. Nu se coase, nu se lucră în această zi în care-şi serbează ziua Ecaterina, Caterina, Catinca, Cătălina, pentru că Sfânta ameninţă cu luarea minţilor. Iar pe 11 Noiembrie e ziua Sfântului Mina, apărătorul tâlharilor. Sfântul Mina este şi sfântul care-i ajută pe păgubaşi. Orice lucru pierdut aduce o rugaciune către Sf. Mina şi lucrul se găseşte. Femeile la ţară merg la biserică şi lipesc de sfeşnice lumânări “întoarse” - ca să se întoarcă şi la ele lucrurile pierdute, furate, ascunse.
Pe 8 Noiembrie, se sărbătoresc Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Şi aici este o poveste.
Îngerii sunt duhurile slujitoare ale lui Dumnezeu. La începutul începutului, toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi, dar după încercarea la care i-a pus Dumnezeu înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei au trecut de partea lui Lucifer şi s-au răzvrătit. Atunci, aflăm noi din Scriptură, a fost mare Război în cer. Îngerii cei buni au învins, conduşi fiind de Arhanghelul Mihai, iar cei răi au fost izgoniţi din cer şi au devenit demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a pus domnitor pe Arhanghelul Mihail. El este sărbătorit în aceeaşi zi cu Arhanghelul Gavril, tălmăcitorul viselor şi vedeniilor.
Îngerul Gabriel e cel care vesteşte lucruri în Biblie: Naşterea lui Ioan Botezătorul preotului Zaharia, lui Ioachim şi Anei naşterea Sf. Maria şi de Bunavestire tot el vesteşte naşterea Domnului Iisus Hristos.
Pe 30 Noiembrie este sărbătorit sfântul care i-a creştinat pe români. Sf. Andrei, care a sfârşit crucificat pe o cruce în formă de X, cruce căreia i s-a dat numele de ”crucea Sf. Andrei”. Popular, i se spune Sântandrei.
Sf. Andrei era fiul lui Iona din Galileea şi fratele Sf. Petru; se pare că, înainte de a fi ucenicul lui Iisus Hristos, el a fost ucenicul lui Ioa