Peste o treime din europeni afirmă că situaţia lor financiară este mai precară decât în urmă cu 12 luni, cei mai mulţi în această situaţie fiind persoane cu venituri scăzute sau din grupa de vârstă 50 - 64 de ani, rezultă dintr-o analiză privind calitatea vieţii in statele membre ale UE.
Fundaţia europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă (Eurofound) a publicat cea de-a treia analiză privind calitatea vieţii în statele membre ale Uniunii Europene, din care rezultă că probabilitatea de a se fi confruntat cu consecinţe financiare negative în ultimele 12 luni şi de a raporta mai multe dificultăţi în asigurarea resurselor necesare este mai mare în rândul persoanelor cu venituri scăzute.
Acest grup raportează, de asemenea, mai multe probleme în ceea ce priveşte echilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată, sănătatea şi accesul la serviciile de asistenţă medicală.
Şomajul, în special cel pe termen lung, are un impact uriaş asupra bunăstării subiective. Cel mai ridicat nivel de excludere socială se găseşte, astfel, în rândul persoanelor şomere pe termen lung, potrivit analizei.
"Femeile care lucrează pe bază de normă întreagă sunt mai susceptibile să raporteze probleme în legătură cu echilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată comparativ cu bărbaţii, acest aspect fiind accentuat în contextul în care forţa de muncă este formată dintr-un număr din ce în ce mai mare de femei. De asemenea, femeile tind să fie mai puţin mulţumite decât bărbaţii de unele servicii publice, în special îngrijirea pe termen lung şi serviciile de asistenţă medicală", se arată în analiză.
Ţările care raportează o mai bună calitate a vieţii sunt cele din nordul şi vestul UE, în timp ce în sudul şi estul Europei sunt exprimate mai multe dezavanţaje.
Mai puţin de 30 la sută dintre persoanele din Grecia, Slovacia şi Portugalia