GE va ajuta Chevron Corp. să exploateze un important zăcământ submarin de petrol şi gaze naturale aflat la aproximativ 105 km de coasta Africii, lângă estuarul Fluviului Congo.
GE va construi nouă module de comandă submarine, şapte „arbori” subacvatici şi alte instalaţii tehnologice în valoare de 165 milioane doalri pentru proiectul de 2 miliarde de dolari denumit Lianzi Field. Modulele de comandă sunt centrii de bază ai pompelor, gurilor de sondă şi altor echipamente subacvatice. „Arborii” cu o greutate de câteva tone reprezintă agregate alcătuite din valve subacvatice şi alte echipamente care asigură reglarea debitului de petrol şi gaze naturale.
Instalaţiile lor funcţionează pe fundul oceanului şi trebuie să reziste la presiunile zdrobitoare exercitate de apele adânci ale oceanului.
Aparatele GE se vor conecta la o „conductă de refulare” încălzită electric cu o lungime de 43 km, instalată de o navă cu troliu la 900 de metri sub nivelul mării, singura conductă de acest gen din lume aflată la cea mai mare adâncime. Conducta va livra echivalentul a 46.000 barili de petrol pe zi de la zăcământ la o platformă petrolieră Chevron existentă, aflată pe coastă între Angola şi Republica Congo.
„Africa de Vest este unul dintre principalele bazine de hidrocarburi ale lumii şi suntem încântaţi de colaborarea cu Chevron Overseas Congo Limited ca operator al proiectului Lianzi, prima dezvoltare transfrontalieră din regiune,” a declarat Dan Heintzelman, CEO al GE Oil & Gas. GE intenţionează să finalizeze primul arbore subacvatic pentru Lianzi în termen de un an. Chevron estimează că demararea activităţii de pompare a petrolului din zăcământ va avea loc în anul 2015.
GE a furnizat clienţilor din sectorul energetic peste 900 de sisteme de arbori subacvatici. Acestea au fost instalate în fiecare zăcământ major de petrol şi gaze naturale din lume. GE