Comisia constituantă egipteană a păstrat joi referinţa la "principii" sharia, legea islamică, în viitoarea Constituţie a ţării, care va fi supusă referendumului, o formulare care figura deja în legea fundamentală sub Hosni Mubarak, informează AFP.
Articolul 2 al proiectului de Constituţie votat de comisie prevede că "principiile sharia" constituie "principala sursă a legislaţiei".
Fundamentaliştii salafişti doresc o referire mai strictă la sharia, în timp ce numeroşi liberali şi creştini au afirmat că nu vor să se meargă dincolo de formularea din fosta Constituţie.
Cu toate acestea, alte dispoziţii care mai trebuie supuse votului, foarte criticate în mediile liberale şi creştine, ar putea permite lărgirea domeniilor de aplicare ale principiilor sharia.
Dispoziţiile au fost introduse de către Fraţii Musulmani, formaţiune din care provine preşedintele Mohamed Morsi, şi i-au determinat pe numeroşi liberali şi creştini, care fac parte din comisie, să boicoteze şedinţele.
Modalitatea de vot, care a început joi după-amiază, prevede ca cele 234 de articole să obţină 67% din voturile comisiei ca să fie acceptate. Articolele respinse sunt supuse unui al doilea vot a doua zi cu o majoritate redusă la 57%. Dacă nici de această dată articolele nu sunt acceptate, nu mai figurează în Constituţie.
Proiectul votat trebuie transmis preşedintelui Mohamed Morsi, care este obligat să-l supună referendumului în două săptămâni.
Noua Constituţie trebuie să o înlocuiască pe cea aflată în vigoare în timpul lui Hosni Mubarak şi care a fost abrogată puţin după îndepărtarea sa de la putere în februarie 2011 sub presiunea unei revolte populare.
Comisia constituantă egipteană a păstrat joi referinţa la "principii" sharia, legea islamică, în viitoarea Constituţie a ţării, care va fi supusă refe