Ordonanţa care modifică Legea Audiovizualului are parfumul puciului din iulie. Noile prevederi sunt dedicate unui grup de interese şi au fost impuse fără a ţine cont de reacţiile opiniei publice. CNA nu mai poate pedepsi televiziunile, toate amenzile urmând a fi plătite doar după sentinţe definitive şi irevocabile în Justiţie.
Ordonanţa Guvernului care modifică Legea Audiovizualului a fost votată pe căi oculte. Acum 10 zile, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, spunea că n-a văzut proiectul, a doua zi l-a primit, iar ieri a afirmat că speră ca, în Parlament, forma finală a legii să fie îmbunătăţită.
Tonul şoptit al preşedintelui CNA reflectă situaţia: Ordonanţa este o decizie în forţă, cu două săptămâni înainte de alegeri, pentru ca actualul Guvern să fie 100% sigur că a rezolvat-o. Nici măcar CNA n-au vrut să-l consulte, dar şi-au dat seama în ultima clipă că încalcă o prevedere legală şi au scos proiectul chiar la începutul şedinţei de Guvern. I-au dat apoi un draft lui Răsvan Popescu, acesta a trimis un punct de vedere pe care nu l-a discutat în CNA şi, ieri, membrii Guvernului l-au votat în viteză.
Cinci membri CNA contestă „ordonanța ocultă” votată de Guvern: televiziunile sunt libere să dea orice
În rest, n-au invitat la consultări canalele media, agenţiile de publicitate, firmele de cablu. Proiectul de Ordonanţă n-a fost postat pe site-ul Guvernului cu 10 zile înainte de vot, aşa cum prevede Legea Transparenţei Decizionale. România a fost pusă în faţa faptului împlinit. Ascunderea actului normativ e prima mare problemă.
S-a terminat cu CNA!
A doua este amputarea principalei atribuţii a CNA: nicio amendă nu va mai fi plătită pe loc de televiziuni, ci doar după sentinţe definitive şi irevocabile. Până acum, CNA dădea amenda, canalul media o plătea şi apoi o putea contesta în instanţă. Acum e invers, practic după un andoi se vor plăti