AmCham România (Camera de Comerţ Americană în România) se comportă ca pe ca pe moşia lui Gitenstein şi trage de urechi Guvernul României pentru deciziile legate de audiovizual.
Asociaţia amintită îşi exprimă îngrijorarea cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, adoptată în cadrul întâlnirii de Guvern din 27 noiembrie 2012, proiect legislativ care aduce importante prejudicii acestor industrii şi pune sub semnul întrebării funcţionalitatea democraţiei din România.
Potrivit unui comunicat AmCham România, citat joi de Agerpres, adoptarea Ordonanţei reprezintă o încălcare flagrantă a criteriilor de transparenţă prevăzute în Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenţa decizională în administraţia publică, întrucât niciuna dintre părţile implicate nu a fost consultată, iar proiectul legislativ nu a fost publicat pe pagina de web a Guvernului României, acţiuni ce au conferit industriilor statutul de simplu spectator. De asemenea, Consiliul Concurenţei nu a fost consultat cu privire la această Ordonanţă – aşa cum este specificat în Legea concurenţei nr. 21/1996 -, iar Ministerele Justiţiei şi Finanţelor Publice nu au fost invitate să îşi exprime punctul de vedere asupra Ordonanţei, în conformitate cu legislaţia ţării.
“Această abordare abuzivă şi netransparentă a procesului legislativ este contestată de comunitatea de afaceri şi catalogată drept subiectivă, iar poziţiile publice exprimate sugerează că aceasta este menită să deservească interesele anumitor deţinători ai trusturilor media”, subliniază AmCham România. “O astfel de abordare a sancţiunilor, alături de un număr excesiv de obligaţii, lasă loc unui tratament abuziv, într-un context în care furnizorii de cablu deţin instrumente limitate de contracarare, în eventualitatea în care astfel de situaţii vor surveni”, se apreciază în docume