Există o serie de alimente al căror beneficiu pentru sănătate este considerat incontestabil, însă medicii sunt de părere că anumite astfel de produse nu funcţionează aşa cum ar trebui, sugerând eliminarea lor din alimentaţie.
Morcovii
Shamina Asif, membu în consiliul Colegiului de Optometrişti, demontează mitul conform căruia morcovii ar ajuta la sănătatea ochilor, spunând că nu sunt de vreun folos pentru ochii noştri mai mult decât orice altă legumă, potrivit Mediafax.
Conform acesteia, mitul a început în Al Doilea Război Mondial, când Guvernul a motivat o supraproducţie de morcovi din timpul războiului sugerând că randamentul deosebit al Forţelor Aeriene Regale britanice atât în zborurile de noapte, cât şi în ochirea ţintelor, a fost posibil datorită consumului ridicat de morcovi, bogaţi în caroten.
Asif precizează că oamenii ar trebuie să consume, de fapt, legume cu frunze pentru sănătatea ochilor, precum spanacul şi napii. Acestea conţin luteină şi zeaxanthină, care ajută la protecţia împotriva degenerescenţei maculare legate de vârstă (DMLV), cea mai frecventă cauză pentru orbire în Marea Britanie.
Băuturile “smoothie”
Acestea sunt sucuri de fructe sau legume, combinate cu lapte, brânză dulce de vaci sau smântână, cu adaosuri de mirodenii, zahăr sau miere. Zaharurile naturale din fructele aflate în cantitate mare reprezintă un raport de sute de calorii în plus.
Deşi băuturile “smoothie” sunt fără îndoială mai bune decât băuturile acidulate, beneficiile pentru sănătate sunt îndoielnice, avertizează Helen Bond, un dietetician britanic.
Potrivit ei, multe dintre “smoothie”-urile cumpărate din magazine şi supermarketuri au un nivel foarte ridicat de calorii, conţinând cantităţi suplimentare de iaurt, siropuri, zahăr, chiar şi unt de arahide şi ciocolată.
Caloriile nu provin doar din adaosurile din comert, ci şi din