Ziua 70 : duminică 19 august (continuare).
Plimbare prin Tongo.
Am vorbit cu una din fetele care au fost la Tongo Hills și mi-a zis că am reținut greșit: Hansen, fiul șefului care ne-a fost ghid, nu are o nevastă și 4 copii, ci 4 neveste și 7 copii :))
Compound-ul tradițional are o singură intrare. Aici, familia șefului de trib are 300 de membri, dar toți intră și ies din curte prin același loc. În fața intrării sunt niște altare mici, conice, construite din beton, pe care se văd urme de sânge uscat și pene de păsări și uneori cranii uscate de capră sau de oaie.
Aici se sacrifică animale pentru diverse ritualuri de protecție sau belșug. În unele dintre altare sunt încastrate monede, probabil simboluri de prosperitate. La intrarea în compound e pus un simbol de protecție tot cu relicve de animale domestice. Dacă cineva intră și fură din compound, trebuie să treacă prin acel loc la ieșire. Și magia protectoare a simbolului îl va omorî. Așa că, având acest simbol, cei care trăiesc în acea curte sunt protejați de furturi.
În interiorul compound-ului mergem printre bordeie de lut, vedem alte și alte mici altare și urme ale sacrificiilor. Ei numesc și aceste altare “shrine”. Am verificat acum în dicționar, shrine înseamnă altar, chivot, raclă, sanctuar, loc sfânt. Căsuțele au ușile foarte mici și nu prea sunt ferestre. Unele construcții sunt doar pentru depozitarea mâncării sau pentru animale. Ieșim din curte și vedem un om care vinde carne de porc. Are câteva bucăți de carne cu slănină și cu șoric întinse pe o hârtie. Ne arătăm curioși, dar nici unul din noi nu cumpără, ceea ce pare să-l supere, așa că-și strânge « taraba » și pleacă.
Mergem spre un deal unde este și shrine-ul. Ne oprim sub un copac și Hansen pleacă și ne lasă să așteptăm. N-am înțeles unde s-a dus și de ce ne-a lăsat aici, dar stăm la umbră și schimbăm