Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili, afirmă, într-un interviu pentru AFP, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
În opinia ministrului Predoiu, corupţia şi lipsa de integritate nu sunt noutăţi în politicul românesc.
"Noutăţile sunt politicile şi instituţiile de combatere a corupţiei, precum şi preocuparea vizibilă a liderilor politici, chiar dacă nu întotdeauna bazată pe convingeri, de a combate şi limita cazurile de corupţie", a spus Predoiu, adăugând că aceste noutăţi vor prevala cu timpul şi vor impune un alt fel de a face polítică.
Important, afirmă Predoiu, este ca oamenii politici lucizi să înţeleagă că trebuie să preia iniţiativa în aceasta reformă subtilă, să impună valorile în interiorul partidelor şi să transforme partidele din "frâne" în "motoare" ale dezvoltării democratice a societăţii.
Justiţia poate genera o mişcare de schimbare în politic, dar nu va putea schimba politicul în ansamblul său, a mai spus Predoiu.
"Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili", a continuat fostul ministru al Justiţiei, intervievat de AFP.
Despre raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Comisia Europeană, aşteptat în ianuarie 2013, Predoiu consideră că va conţine critici în ceea ce priveşte amânarea intrării în vigoare a Codului de procedură civilă şi neîndeplinirea punctelor din anexa raportului din vară, precum şi faţă de atitudinea Senatului, care nu a aplicat decizia instanţei supreme într-un caz de incompatibilitate a unui senator (Mircea Diaconu-n.r.).
"Stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar, precum şi ciocnirile dintre politic şi sfera justiţiei v