Apariţia normei ar permite românilor cu probleme la plata ratei să se redreseze financiar. În acelaşi timp, profiturile bancare ar creşte Sursa: SHUTTERSTOCK
Proiectul legii falimentului personal, care ar putea aduce liniştea românilor cu probleme la plata ratei bancare, se zbate de doi ani între Senat şi Camera Deputaţilor. Prima cameră l-a adoptat, dar parlamentarii amână întroducerea sa în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Motivul: FMI a „recomandat” neimplementarea legii. Perspectiva unui nou acord cu Fondul nu poate fi pentru debitorii cu probleme decât o veste proastă.
„FMI se pare că insistă încă pentru neaprobarea legii”, a spus pentru EVZ avocatul Gheorghe Piperea, unul din autorii proiectului. Iniţiatorii reglementării continuă însă să facă presiuni pentru votarea legii şi implementare.
VESTE BUNĂ: Suntem printre campioni la îmbunătăţirea legislaţiei fiscale
„Falimentul personal”
Concret, o persoană care are un credit şi nu îl mai poate achita, ar putea beneficia de protecţie prin legea falimentului. Intră într-o perioadă de restructurare, în care este ajutată să facă un plan de rambursare a datoriilor şi să îşi revină financiar. Plata ratelor continuă în funcţie de posibilităţi.
„Se face un plan de reorganizare”, a spus pentru EVZ avocatul Iulian Urban. Dacă dă rezultate, debitorul se redresează şi continuă plata datoriei. În caz contrar, se consideră că intră în stare de faliment, iar bunurile sale sunt executate.
Scade evaziunea: ANAF a colectat cu 8,1% mai mult în primele 10 luni
Chiar dacă datoria nu este acoperită integral, aceasta este anulată. „Nu se execută însă tot. Există acele bunuri, denumite de lege insesizabile, şi care îl ajută pe debitor să îşi câştige existenţa. Acestea nu sunt executate”, explică Piperea.
Efecte aşteptate
Situaţia din România, care nu are o lege a falimentului personal, este