În decembrie se împlinesc 10 ani de când locuitorii din sectorul Botanica al capitalei beau apă de la buveta din strada Trandafirilor. Zilnic de la acest punct de distribuţie gratuită a apei oamenii iau peste 14 tone de apă.
SA „Apă-Canal Chişinău" menţionează, într-un comunicat de presă, că apă din buvetă, potrivit consumatorilor, nu este doar gustoasă, dar are şi efecte curative. Tatiana Cujbă trăieşte la două cartiere de buvetă. A aflat despre sonda arteziană de la vecini. De atunci în fiecare zi foloseşte circa cinci litri de apă. Ea spune că apa este foarte bună pentru ceai, cafea sau supă, transmite Info-Prim Neo.
La buvetă vin oameni şi din alte regiuni ale capitalei. Gustul apei din sonda arteziană este similar cu cel al apei minerale şi nu constituie un pericol pentru sănătatea oamenilor, notează specialiştii de la SA „Apă-Canal Chişinău". Aceştia zilnic iau probe pentru a stabili calitatea apei. În baza rezultatelor de-a lungul anilor s-a demonstrat că apa poate fi consumată fără frică.
Apa vine dintr-o fântână aflată la zece metri de buvetă. Înainte de a ajunge la consumator ea trece printr-un sistem de filtrare a sărurilor. O dată la trei luni este schimbat filtrul, iar o dată la jumătate de an lampa cu raze ultraviolete care dezinfectează apa.
Conform unor estimări, în 2011 de la această fântână au fost luate peste 5.070 de metri cubi de apă. Cheltuielile pentru întreţinerea buvetei, timp de 10 ani, au fost suportate de municipalitate şi se ridică la peste 246 mii de lei. Buveta a fost construită după modelul altora din oraşele Kiev şi Odesa. După darea în exploatare aceasta a trecut la balanţa furnizorului de apă.