România se află printre cele mai bine plasate foste ţări comuniste din Europa care visează să scape de dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care descoperirea noilor depozite de gaze de şist face ca soluţia să fie la îndemâna sa, consideră agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Sursa: REUTERS
Concernul american Chevron doreşte să înceapă forarea pentru exploatarea gazului de şist în apropierea oraşului Bârlad, în timp ce mai multe organizaţii neguvernamentale au organizat proteste - înaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdicţie naţională a exploatării gazelor de şist.
Moratoriul actual asupra exploatării gazelor de şist ar putea fi ridicat, după scrutin, adaugă Reuters, care menţionează că Uniunea Social Liberală (USL), a premierului de stânga Victor Ponta încă nu şi-a clarificat poziţia privind exploatarea gazelor de şist.
”În cele din urmă va trebui luată o decizie. Noi sperăm că această decizie nu va fi una care să consolideze această activitate şi tehnologie”, a declarat Bogdan Grecescu, din partea Greenpeace Romania.
ONG-urile, impotriva gazelor de sist
Potrivit agenţiei de presă, organizaţiile neguvernamentale speră că toate drepturile de exploatare ale Chevron vor fi anulate dacă se va reuşi strângerea unei majorităţi covârşitoare contra exploatării gazelor de şist în cadrul unui referendum în oraşul Mangalia, care coincide cu data alegerilor parlamentare - 9 decembrie.
Chevron deţine drepturi de exploatare pentru trei suprafeţe de 270.000 hectare în apropierea Mării Negre şi a cumpărat şi o concesiune în apropiere de oraşul Bârlad, în schimbul unei sume care nu a fost făcută publică.
Fracturarea hidraulică, folosită la exploatarea gazelor de şist, implică injectarea de apă şi compuşi chimici la presiune ridicată în formaţiunile de roci de la