Presa poate contribui la eliminarea discriminării și a prejudecăților despre femeile vulnerabile – cele dependente de droguri, fără adăpost, care practică sexul comercial. În cadrul conferinței Femeia vulnerabilă contează? Trei ani de servicii şi advocacy (Sinaia, 27 – 29 noiembrie), au fost emise câteva recomandări pentru jurnaliști și au fost prezentate unele producții video incluse în campanii de conștientizare a acestor probleme.
Conferința este una dintre activitățile prevăzute de proiectul cu finanțare europeană Este dreptul tău să ştii – proiect de promovare a sănătăţii pentru femei, având ca parteneri Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Romanian Harm Reduction Network, Institutul de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș” și TAMPEP International Foundation.
Mai multe studii arată că un procent important al tinerilor menționează mass-media ca principala sursă de informare despre HIV/SIDA. Rolul mass-media are mai multe componente:
ARAS a realizat, de la înființare și până acum, mai multe campanii de conștientizare în mass-media și a constatat că spoturile video au cel mai mare impact asupra consumatorilor media.
Unul dintre cele mai populare spoturi, de la începutul proiectului, este acesta:
Anul trecut a fost lansat un spot de animație, bazat pe celebrul conflict dintre ideile bune și cele rele care există în mintea fiecăruia dintre noi atunci când trebui să luăm o decizie:
Cam în aceeași perioadă televiziunile au difuzat un spot țintit către femei, care dorea să promoveze helpline-ul asociației:
Dacă spoturile video au fost primite bine de majoritatea televiziunilor, sfaturile date de ARAS reprezentanților presei sunt ceva mai greu de pus în practică, din cauza reticenței editorilor și a lipsei de interes a publicațiilor pentru problemele sociale grave. Aceste principii ar trebui să fie incluse în codu