În multe cazuri, produsele alimentare costă mai mult doar pentru notorietatea producătorului, nutriţional nefiind cu nimic diferite de variantele mai ieftine. Dar sunt şi situaţii în care dai bani în plus doar pentru falsele promisiuni de pe etichetă, atrag atenţia specialiştii.
Apa minerală românească, la fel de bună ca cea străină
Diferenţa de preţ dintre apa minerală românească şi cea străină, cum sunt Vittel, Evian sau Perrier este foarte mare. În timp ce la un supermarket din Bucureşti, o sticlă de apă minerală plată românească de doi litri nu trece de 2,8 lei, o sticlă de 1,5 litri de apă de import ajunge şi la preţuri de peste 8 lei. Diferenţa este nejustificată însă din punct de vedere nutriţional.
O variantă şi mai ieftină de apă îmbuteliată pe care o găsim la magazin este apa de izvor sau apa de masă. „Oricât de ieftină ar fi, trebuie să evităm apa de masă sau de izvor şi să preferăm apa oligominerală plată pentru hidratarea zilnică", recomandă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Potrivit specialistului, apa minerală naturală carbogazoasă este indicată doar în perioadele caniculare sau persoanelor care lucrează într-un mediu cu temperaturi ridicate ori care fac mult efort fizic. „Trebuie să fim atenţi şi la reziduul sec. O apă minerală cu reziduu sec de peste 1.500 de miligrame la litru este considerată apă medicinală", spune specialistul.
Sucurile de portocale 100% naturale
Există diferenţe de preţ şi între sucurile naturale 100% naturale. Un litru de astfel de suc „de firmă" costă aproximativ 7 lei, în timp ce aceeaşi cantitate de suc fabricat de brandul propriu al unui supermarket costă puţin peste 4 lei. „Diferenţa o poate face proporţia de reziduu uscat", spune prof. dr. Mencinicopschi. Proporţia de reziduu uscat însă nu poate fi niciodată 100%, ci max