Prin noua Lege a sanatatii se urmareste reorganizarea caselor de asigurari in societati mutuale, controlate de catre pacienti. Cat de atractiva este insa aceasta varianta propusa pentru societatile de asigurari si de ce sunt importante atat definirea pachetului de baza cat si preluarea in privat a riscului de morbiditate pe segmentul asigurarilor obligatorii de sanatate?
Raspunde intrebarilor Wall-Street.ro: Theodor Alexandrescu (foto), reprezentant al Metropolitan Life (CEO, Alico Asigurari Romania).
Theodor Alexandrescu lucreaza in asigurari din 1999, iar in 2005 a preluat conducerea executiva a Alico Asigurari (pe atunci AIG Life). Are la baza pregatire medicala si cunoaste foarte bine sistemul sanitar. A absolvit in 1996 Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, iar cariera profesionala efectiva si-a inceput-o in 1998, in industria farmaceutica.
Wall-Street.ro: Care a fost cel mai mare "defect" al proiectului de lege retras in ianuarie 2012 si ce dificultati conceptuale si practice considerati ca s-au mentinut in actualul draft?
Theodor Alexandrescu: Similar cu versiunea trecuta, si proiectul actual lasa un spatiu foarte larg de interpretare, in ceea ce priveste legislatia secundara legata de pachetul de baza, si reprezinta una dintre principalele carente ale viitoarei legi: impredictibilitatea. Desi proiectul propus face referire la un pachet de baza care ar fi parte a legislatiei secundare, fara o identificare a acestuia nu putem spune daca reforma este de interes pentru societatile de asigurari. Acest defect s-a mentinut.
Astfel, nu este clar daca pachetul de baza va acoperi partial sau nu bolile critice sau numai toate celelalte cheltuieli cu afectiuni obisnuite. Conform ultimelor informatii, se pare ca pachetul de baza va acoperi doar bolile critice, insa, pana la finalizarea legii si clarifi