Liga I îşi schimbă centrele de dominaţie. Noile puteri emergente ale campionatului sunt echipe fără tradiţie, dar bazate pe stabilitate financiară.
Turul s-a încheiat, iar Liga I simte miros de aer proaspăt. Granzii tradiţionali, Dinamo, Rapid, CFR Cluj sau Vaslui sunt în spate, iar pe podium au apărut pentru prima oară în istorie Astra şi Pandurii.
Noile puteri emergente ale fotbalului românesc respectă însă o reţetă simplă şi concretă: stabilitate financiară. De altfel, dacă privim primele cinci clasate la jumătatea campionatului, toate au un numitor comun: niciuna nu are probleme cu banii, salariile jucătorilor şi antrenorilor fiind plătite la timp. Aceasta a devenit în ultimii ani condiţia esenţială pentru performanţă în România, lucru valabil atât la nivelul Ligii I, unde Rapid şi Dinamo, sufocate de probleme financiare, înoată pe la mijlocul clasamentului, dar şi la cel al Ligii a II-a, unde primele poziţii sunt ocupate de formaţii fără tradiţie, dar care n-au dificultăţi economice.
Astra, după modelul CFR Cluj
Astra Giurgiu şi Pandurii, surprizele acestui tur, şi singurele formaţii care au arătat că pot ţine pasul cu Steaua, au avut o evoluţie constant ascendentă în ultimele sezoane. Remarcabilă este progresia grupării patronate de Ioan Nicolae, asemănătoare cu cea a lui CFR Cluj de la mijlocul anilor 2000. Acum cinci ani, Astra (pe atunci se numea FC Ploieşti) era în Liga a III-a! A promovat consecutiv în două sezoane, ajungând în 2009 în primul eşalon, şi, după trei clasări mediocre (locurile 13, 9 şi 12), a reuşit, în sfârşit, să facă trecerea la un al nivel, ajungând în premieră pe podium la mijlocul campionatului.
Iar dacă ţinem cont de faptul că patronul echipei e cel mai bogat om din fotbalul românesc, eventualele întăriri din iarnă ar putea propulsa Astra cu şanse chiar la titlu, iar dacă nu, cu siguranţă între echipele car