O echipă de cercetători din Australia a descoperit o genă care ar putea fi cheia pentru dezvoltarea unor metode care să trateze sau să prevină apariţia infecţiilor cronice precum HIV, hepatită şi tuberculoză, informează Daily Mail.
Denumită Arih2, gena reprezintă un factor important pentru supravieţuirea embrionului, întrucât controlează funcţiile sistemului imunitar. Aceasta a fost descoperită în celulele dendritice, care acţionează ca un sistem de alarmă atunci când detectează atacurile unor organisme străine.
„Arih2 este responsabilă pentru cele mai fundamentale şi importante decizii pe care sistemul imunitar trebuie să le ia – fie că imunitatea ar trebui iniţiată şi derulată, fie că ar trebui să fie întreruptă pentru a opri dezvoltarea infecţiilor cronice sau autoimunităţii”, a precizat liderul studiului dr. Marc Pellegrini, de la Walter and Eliza Hall Institute.
Totodată, cercetătorul a arătat că, deşi sistemul imunitar reacţionează bine în faţa majorităţii infecţiilor, unele organisme şi-au dezvoltat mecanisme care permit invadarea sau atacarea acestuia, astfel că pot pătrunde şi se pot dezvolta în organism.
„Aceste organisme atacă răspunsul sistemului imunitar - fiind stimulate permanent de infecţie, celulele T devin slăbite sau paralizate”, a adăugat cercetătorul.
Pe de altă parte, Arih2 are o structură unică, ce ar putea fi de ajutor în aplicarea tratamentelor împotriva infecţiilor: „(...)este o ţintă excelentă pentru medicamentele terapeutice, pentru asftel s-ar evita ca alte proteine să fie afectate sau să apară efecte secundare nedorite.”, a precizat dr. Pellegrini.
Totuşi, deşi descoperirea este foarte importantă, vor trece mai mulţi ani până când medicamentele create pe baza sa să poată fi aplicate oamenilor.
O echipă de cercetători din Australia a descoperit o genă care ar putea fi cheia pentru dezv