Grecia va împrumuta 10-14 miliarde de euro de la fondul de urgenţă al zonei euro pentru a finanţa un program de achiziţie de obligaţiuni ale statului elen, tranzacţionate în prezent pe piaţa secundară la preţuri mult sub valoarea nominală, a declarat ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, informează Mediafax.
Achiziţiile de obligaţiuni fac parte din modificările aduse de creditorii externi ai Greciei, ţările zonei euro şi FMI, la pachetul de împrumuturi pentru statul elen. Grecia trebuie să finalizeze achiziţiile de obligaţiuni, care ar reduce datoria ţării, pentru a primi în decembrie noi fonduri.
"Este datoria noastră patriotică să facem acest program să meargă", a spus ministrul, citat de cotidianul Kathimerini.
Oficialul a respins speculaţii din piaţa financiară că guvernul ar urma să emită titluri de Trezorerie pentru a finanţa achiziţiile de obligaţiuni şi a afirmat că banii urmează să vină de la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (European Financial Stability Facility).
Stournaras nu a clarificat dacă programul de reducere a îndatorării prin achiziţia de obligaţiuni la preţuri mici este o condiţie pentru eliberarea următoarei tranşe de ajutor extern, de 34,4 miliarde de euro, însă, a explicat că dacă această măsură nu va atrage suficient interes, există şi un "Plan B", despre care a refuzat să dea detalii.
Noua finanţare de 10-14 miliarde de euro este suplimentară faţă de fondurile de 44 de miliarde de euro avizate pentru eliberare de Eurogroup la începutul acestei săptămâni. Măsura este necesară pentru a aduce îndatorarea ţării la 124% din PIB în 2020, de la 175% în prezent.
La începutul săptămânii următoare, agenţia pentru administrarea datoriei Greciei va prezenta detalii ale planului de achiziţie de obligaţiuni, care ar urma să fie intermediat de Deutsche Bank şi Morgan Stanley.
Din fonduri