Teritoriile palestiniene au căpătat joi, 29 noiembrie, statutul de stat observator la Naţiunile Unite, printr-un vot istoric în Adunarea Generală a ONU. Votul a fost obţinut cu o majoritate de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri. În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a denunţat discursul "defăimător şi veninos" al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.
Adunarea Generală a ONU a examinat cererea palestiniană de a obţine statut de "stat observator nemembru", iar în cele din urmă, votul a fost obţinut cu o majoritate confortabilă.
Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a invitat Adunarea Generală a ONU să semneze "actul de naştere" a unui stat palestinian, acordându-i statut de stat observator la Naţiunile Unite. El a declarat că votul reprezintă "ultima şansă de a salva două state" şi a promis că va încerca "să reia negocierile" de pace cu Israelul. "Nu vom accepta nimic mai puţin decât un stat independent al Palestinei cu Ierusalimul de Est drept capitală peste toate teritoriile palestiniene ocupate în 1967, trăind în pace şi securitate alături de statul Israel", a mai spus el.
După acest "vot istoric", mulţimea adunată la Ramallah, la sediul Autorităţii Palestiniene, a aclamat decizia ONU cu privire la accederea teritoriilor palestiniene la rangul de stat observator, jubilând şi trăgând focuri de armă în aer. O stare de bucurie a cuprins Cisiordania, dar şi Fâşia Gaza, unde mişcarea islamistă palestiniană Hamas, rivala mişcării Fatah, conduse de către preşedintele Palestinian, Mahmoud Abbas, şi-a exprimat susţinerea faţă de demersul palestinian la ONU.
Replica dură a Israelului
În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a denunţat însă discursul "defăimător şi veninos" al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, în care acesta a cerut Adunării Generale a ONU să acorde Palestinei statutul de stat ob