În urma consultării cu experţii ECDC şi OMS, Ministerul Sănătăţii a ajuns la concluzia că reacţiile adverse suferite de bebeluşii vaccinaţi cu produsul din Danemarca nu au fost severe şi că vaccinul este de încredere.Totuşi, ministrul sănătăţii, Raed Arafat, recunoaşte că există posibilitatea strecurării unor erori de admnistrare a vaccinului, izolat.
Potrivit lui Raed Arafat, vaccinul danez este folosit din 1931, în circa 20 de ţări europene, iar reacţiile adverse înregistrate nu au fost severe. Vezi AICI un slideshow cu motivarea deciziei de a continua vaccinarea cu produsul danez
Acestea sunt primele efecte ale stopării producţiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Zeci de bebeluşi s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei cu un vaccin produs în Danemarca. Ministerul Sănătăţii a stopat vaccinările până când va obţine o expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Peste o mie patru sute de cercetători lucrau în laboratoarele institutului Cantacuzino înainte de 1989, unde se produceau peste 400 de seruri şi vaccinuri. România a fost a doua ţară din lume care a practicat vaccinarea BCG, însă din 2009, a sistat producţia.