Adopţia este un lucru minunat insă foarte greu de pus in cuvinte.După lungi asteptări momentul devenirii părinte poate fi pentru mulţi coplesitor. Practic parinţii adoptivi devin parinţi instant şi lucruri absolut normale sunt trecute cu vederea sub incărcătura emotională care caracterizează perioada de acomodare la noua formulă a familiei şi la statutul de părinte. Iată asadar primii 10 paşi care trebuie făcuţi in primul an alături de copilul tău şi care vor pune bazele unui ataşament securizat şi a unei relaţii de incredere.Evită supraexpunerea senzorială.
Evident, sunteţi foarte fericiţi că aveţi in sfârsit copilul acasă, că vi s-a implinit visul, incât aţi dori să faceţi dintr-o dată totul. Să mergeţi în parc, la film, la zoo, in vacantă, să luaţi cina în oraş, să mergeţi la bunici, să mergeţi la petreceri aniversare. Dar… STOP! Simplul fapt că se află în casa noua e prea mult pentru un copil – mâncare nouă, mirosuri noi, reguli noi. Lasă-l să-si formeze o rutină.Creează obiceiuri şi rutină.
Copilul trebuie să se trezească în fiecare zi şi să aibă idee ce va urma: mama mă trezeşte cu un cântec, micul dejun e la 7:00, ne jucăm impreună, citim înainte de culcare. Copilul trebuie să ştie activităţile săptămânale planificate: miercuri facem o prajitura, sâmbătă plantăm florile şi duminica vedem un film.Imaginează-ţi că ai un copil mai mic.
Imagineazăţi copilul mai mic. Când îl aduci acasă joacă-te cu el jocuri de copii mici. Chiar dacă vine din asistenţă maternală există mari şanse să fi „ars” câteva etape în dezvoltarea abilităţilor sociale şi psihologice. Dacă îl tratezi ca pe un copil mai mic o perioadă, nu va simţi presiuni din partea ta, va putea să retrăiască ceea ce a pierdut şi să înveţe din asta.Ia-o de la capăt.
Tu şi copilul tău aţi pierdut perioadele de bebeluşie şi fragedă copilărie aşa că puteţi crea o legătură prin care copilul