Cu ani în urmă, pe pământ canadian, am cunoscut mai mulţi ofiţeri ucraineni, exemplari prin dragostea lor de ţară, severitatea propriei conduite şi portul ţinutei militare – şi azi una care atrage privirile prin eleganţa sa. Unul dintre ei mi-a spus, după luni de studiu reciproc, ca semn de prietenie, că soarta arealurilor care au aparţinut României şi au fost samavolnic cotropite de Uniunea Sovietică este aidoma teritoriilor iniţial ucrainene, care şi acum sunt dincolo de frontiera ucraineano-rusă.
Recent am avut un dialog informal cu ataşatul militar ucrainean, tânărul şi eficientul colonel Oleg Korobeinyk, care mi-a confirmat că a citit interviul ce mi l-a acordat ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Urmarea acestei convorbiri? Ihor Holovchenko, secretarul 2 al Ambasadei Ucrainei în România m-a contactat şi astfel s-a născut interviul cu Excelenţa Sa Teofil Bauer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România.
Ucraina nu este stat membru al CSI!
- De la bun început doresc să clarific ce statut are Kievul în CSI. Ucraina n-a semnat Statutul CSI şi nu îi recunoaşte dreptul de subiect internaţional. De aceea, de jure, Ucraina nu este stat membru al CSI, fiind totuşi stat întemeietor şi participant la CSI.
În contextul întrebării dumneavoastră este important de a menţiona că Ucraina nu face parte din acordurile politico-militare cu scop de a crea alianţe de apărare, inclusiv în cadrul CSI, astfel nu este parte a Tratatului de securitate colectivă (OTSC).
În schimb, parteneriatul constructiv cu NATO este una dintre priorităţile politicii de securitate a Ucrainei. Documentele de bază, care stabilesc cadrul relaţiilor noastre cu Alianţa sunt Charta despre parteneriat special dintre Ucraina şi NATO, precum şi Legea Ucrainei „Despre principiile politicii interne şi externe”, care constată intenţia Ucrainei, ca stat din afara bl