Scris de Călin Corpaş - În premieră pentru România, elevii îşi vor putea învăţa lecţiile direct de pe laptop, din aplicaţii interactive.
Printr-un proiect-pilot, elevii Colegiului Naţional Avram Iancu din Ştei vor putea învăţa geometrie, geografie, fizică, chimie şi biologie prin aplicaţii software interactive, dezvoltate de Intel, Microsoft şi Intuitext. Aceasta din urmă este o companie românească, parte a grupului Softwin, aceeaşi care a creat şi sistemul antivirus BitDefender.
Este primul proiect Intel Classmate din România. Intel Learning Series este o aplicaţie software dedicată mediului educaţional dezvoltată de această companie, implementată deja în şcoli din 36 de ţări.Ar vrea în tot Bihorul
În cadrul acestui proiect-pilot, şcoala şteiană a fost dotată cu 25 de notebook-uri ultraportabile şi un laptop pentru dascăl, ce are şi rolul de server. Acestea sunt echipate cu aplicaţiile soft create de companiile pomenite de mai sus. Prin intermediul programelor software, elevii şteieni au acum posibilitatea de a-şi învăţa materiile interactiv, direct de pe notebook-uri, într-o manieră atractivă, inclusiv prin animaţii, sub supravegherea continuă a dascălului. Calculatoarele fiind interconectate, profesorul va putea vedea direct de pe laptopul său ce înţelege elevul din conţinutul lecţiei. Astfel, va putea corecta din faşă erorile şcolarului. Notebook-urile sunt toate marca Lenovo. O parte dintre acestea sunt antişoc, pot lua forma unei tablete, au un stilus cu touchscreen şi chiar şi un mâner!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, s-a implicat activ în derularea acestui proiect-pilot. Tehnologia a fost pusă la dispoziţie de companiile IT prezentate mai sus, laptopurile având o valoare de piaţă de circa 12.000 euro. „Este o premieră în România. Noi încercăm să extindem aceste parteneriate public-privat cu companii de frunte. Pentru