Palestina a devenit joi, in urma unui vot al Adunarii Generale, stat observator la Organizatia Natiunilor Unite. Rezolutia care transforma "entitatea" palestiniana intr-un "stat observator nemembru" a fost adoptata cu o majoritate confortabila, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, noua impotriva si 41 de abtineri, informeaza AFP. Romania se numara printre tarile care s-au abtinut, alaturi de Germania, Polonia sau Marea Britanie. Impotriva au votat Statele Unite, Canada sau Israel, iar printre tarile europene importante care au sustinut cauza palestiniana sunt Franta, Spania sau Rusia.
Pozitia Romaniei nu este una decisiv impotriva, Ministerul Afacerilor Externe precizand intr-un comunicat ca "demersurile unilaterale nu sunt de natura sa contribuie la instaurarea unei paci durabile - obiectivul fundamental al intregii comunitati internationale."
Intr-un comentariu pe pagina electronica in limba romana, Deutsche Welle apreciaza ca "pozitia Romaniei fata de solicitarea palestiniana este ilogica daca o raportam la traditia diplomatiei romane si la rolul jucat de Nicolae Ceausescu în medierea conflictului israeliano-palestinian. In noul context politic, dimpotriva, pozitia diplomatiei de la Bucuresti se afla in acord cu angajamentele sale externe afirmate tot mai puternic in ultimii ani. Parteneriatul strategic cu SUA pretinde mai curand circumspectie fata de o solicitare cu efecte greu de prevazut si care ar oferi de fapt argumente Rusiei sa se implice mai mult [...] in Orientul Mijlociu. De asemenea relatia pe care nu o poate neglija cu Germania, care sustine consecvent statul Israel impotriva adversitatii lumii islamice, obliga Romania sa reaseze accentele. Ministrii de externe romani din ultimii ani au declarat invariabil ca tara lor cauta un punct de perfectt neutralitate intre Israel si Palestina, dar acest lucru nu este cu adevarat po