Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a mai dat o lovitură românilor. Aflat la Chişinău şi vobind în limba română, a evitat să o numească astfel. Asta după ce, recent, şi-a bătut joc de voinţa a peste 7 milioane de români care l-au demis pe Băsescu.
“Vă mulţumesc pentru primire călduroasă!”, a spus Barroso, la începutul discursului său, în faţa a câteva mii de oameni, la Chişinău, unde s-a aflat într-o vizită oficială. “Limba voastră, pentru cineva ca mine, la fel vorbitor al unei limbi de sorginte latină, care vizitează Moldova pentru prima dată, reprezintă un lucru ce mă face să mă simt ca acasă. Am înţeles discursul Domnului Prim-ministru, practic, fără traducere”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene, ferindu-se să numească ROMÂNĂ limba în care a salutat gazdele. Bine măcar că a spus că de sorginte latină şi nu slavă.
A precizat, totuşi, spre finalul discursului că “Nu există nici o îndoială că Moldova aparţine Europei şi că deja împărtăşeşte o cultură, o limbă şi o istorie comună cu Uniunea Europeană”.
Din păcate, apropourile astea fine, în detrimentul unor afirmaţii categorice legate de limba română şi apartenenţa majorităţii locuitorilor R Moldova la spaţiul românesc, nu impresionează pe nimeni.
Aflat vineri, la Chişinău, Jose Manuel Barroso a spus că UE va continua să sprijine procesul de reforme din Republica Moldova, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că peste un an se va reuşi semnarea Acordului de asociere şi de creare a Zonei de liber schimb. Oficialul de la Bruxelles a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că, în prezent, Republica Moldova beneficiază de cel mai mare sprijin pe cap de locuitor din partea comunităţii europene, în cadrul Parteneriatului Estic al UE.
De asemenea, Jose Manuel Barroso a afirmat că nu exclude faptul ca planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor să fie finali