Loretta Trandabura: „Statul va plăti pentru formarea studenţilor de care avem nevoie în piaţa locurilor de muncă.”
De la 1 ianuarie, autonomia financiară a instituțiilor de învățământ superior se va extinde. Legea bugetului pentru 2013 prevede că universitățile, de exemplu, vor putea gestiona direct banii câștigați din contratele cu studenții și alte servicii pe care le prestează, fără a mai trece aceste venituri prin ministerul Finanțelor. Răspunzând unor îngrijorări din mediul profesoral, ministerul Educației a explicat astăzi că extinderea autonomiei financiare a universităților nu înseamnă că ei își pierd statutului de bugetari. Relatează Tamara Grejdean.
Începând cu luna ianuarie, 2013, instituţiile de învăţământ superior vor trebuie să combine responsabilitatea pentru calitatea instruirii şi formării profesionale cu cea a gestionării calitative a resurselor financiare.
Universităţile vor fi libere să dirijeze resursele financiare proprii, în paralel cu banii veniţi de la stat pentru pregătirea studenţilor bugetari. Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, a ţinut să precizeze că autonomia financiară nu le va permite universităţilor să mărească taxa de studii, întrucât acestea vor trebui să respecte în continuare metodologia cadru, stabilită de Ministerul educaţiei ce are la bază costul per student. Totodată profesorii vor avea salariul minim garantat plus suplimentele, care rămân la decizia universităţii:
Loretta Handrabura x Loretta Handrabura „Statul va plăti pentru formarea studenţilor de care avem nevoie în piaţa locurilor de muncă. Aceste transferuri nu vor avea caracterul de susţinere a instituţiilor, cum era până în prezent, ci va fi exact mijlocul de plată pentru procurarea serviciilor educaţionale de la instituţiile care oferă aceste servicii, pe salarizare, deci minimul garantat rămâne mini