Toate manualele şcolare sunt scrise după vechile norme ortografice ale limbii române, deşi, potrivit unui proiect rătăcit prin Guvern, Republica Moldova urma să treacă la scrierea cu â şi sunt de la 1 ianuarie 2011.
România a revenit la utlilizarea formelor â şi sunt în grafia limbii române încă în 1993. Pornind de la hotărârea adoptată atunci de Adunarea Generală a Academiei Române şi de la ideea că vorbim aceeaşi limbă ca şi vecinii noştri, savanţii de la noi au cerut autorităţilor să ia o hotărâre privind modificarea normelor ortografice. În decembrie 2009, Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a propus următoarele reguli: î se scrie întotdeauna la începutul şi la sfârşitul cuvântului, dar şi în interior atunci când, prin compunere, de la începutul cuvintelor ajunge medial (neîmpăcat, preîntâmpinat, neîndurat etc.). În toate celelalte cazuri, vom utliliza în corpul cuvintelor litera â (râu, sfânt, blând).
De asemenea, formele verbului „a fi" sînt, sîntem şi sînteţi urmează să fie înlocuite cu sunt, suntem şi sunteţi. Lucrurile nu s-au oprit aici. În 2010, un grup de lucru format din lingvişti, scriitori, ziarişti şi editori a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, care stabilea termenii în care urma să aibă loc tranziţia. Astfel, publicaţiile periodice şi editurile urmau să treacă la noua grafie la 1 ianuarie 2011. Toate documentele oficiale ale instituţiilor din Republica Moldova urmau să fie scrise după noile reguli de la 15 iulie 2011. Universităţile urmau să le aplice începând cu anul de studii 2010-2011, iar şcolile ar fi trebui să treacă la această grafie treptat în decurs de doi ani.
PROIECT BLOCAT LA GUVERN
Practica a bătut însă gramatica, iar noua ortografie a rămas literă moartă. „Am prezentat proiectul încă acum doi ani. Guvernul trebuie să decidă. Probabil, au de rezolvat probleme mai importante...", presupune dr. hab. Vasile