Succesul sistemului antirachetă israelian, Iron Dome, în confruntările cu Hamas din luna noiembrie, face ca state precum Coreea de Sud să îşi dorească să îl achiziţioneze cu scopul de a se apăra în faţa vecinilor ostili, relatează The New York Times.
Iron Dome este un sistem de tactică construit pentru a doborâ rachete simple. Una dintre trăsăturile remarcabile ale lui, potrivit experţilor americani care examinează raporturile realizate în urma conflictului din Gaza, ar fi software-ul: poate distinge rapid între rachetele lansate în zonele populate şi cele care nu reprezintă un pericol atât de mare încât să fie nevoie de contracarearea cu un interceptor.
Conflictul dintre Israel şi Hamas a atras atenţia întregii lumi asupra Iron Dome, în condiţiile în care, la nivel global, se depun eforturi pentru construirea de scuturi antirachetă eficiente.
SUA şi aliaţii arabi s-au străduit să construiască împreună un scut regional costisitor în Golful Persic pentru a proteja oraşe, rafinării de petrol, conducte şi baze militare de un posibil atac Iranian.
"Acest lucru va confirmă că aceste sisteme pot juca un rol important în apărare", a explicat Eric S. Edelman, un fost fost subsecretar în ministerul Apărării al SUA, din timpul mandatului lui George W. Bush.
"(Scutul antirachetă) este relevant pentru că intrăm într-o nouă eră în care vor fi tot mai multe ţări cu mici stocuri de rachete şi tot mai multe ţări care vor vrea să se apere împotriva celorlalte state într-un mod rezonabil", a mai precizat Edelman.
Citeşte şi Armata israeliană a provocat pagube de 1,2 miliarde de dolari în Fâşia Gaza - Hamas
În zona Golfului Persic se doreşte pratic poziţionarea unui radar avansat alături de două sisteme antirachetă, Patriot Advanced Capability şi Terminal High Altitude Area Defense.
Un efort similar este realizat şi