Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că refuzul părinţilor de a vaccina copiii contra tuberculozei pune în pericol viaţa acestora din urmă, riscul ca ei să dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales în primii cinci ani de viaţă.
Arafat a susţinut, sâmbătă, o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor evaluării experţilor străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit în România, la copii, din iunie 2011.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, cu această ocazie, că produsul este sigur şi că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experţilor străini şi români, va fi reluată de sâmbătă.
Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea şi tratamentul reacţiilor adverse, pentru ca părinţii să nu fie surprinşi de acestea şi pentru a se interveni rapid şi corespunzător.
Pe de altă parte, el a atras atenţia că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viaţa acestora.
Arafat a spus că, în ultimul deceniu, vaccinul BCG (contra tuberculozei) a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TBC la populaţia sub 14 ani în România, unde, în fiecare an, aproximativ 1.000 de copii încă mai dezvoltă forme severe ale bolii.
Copiii, dacă nu sunt vaccinaţi, pot dezvolta forme severe de tuberculoză în primii ani de viaţă, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani, a precizat Arafat.
Totodată, în cele şase luni în care vaccinul nu a fost disponibil în 2011, s-a constatat clinic o sporire a cazurilor severe de tuberculoză la copii.
Astfel, în ţări cu prevalenţă mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării sunt mai mari