În acest moment, rata creditelor neperformante se situează la peste 17% pentru sistemul bancar, cu estimări oficiale care o duc până la 20% la sfârşitul anului. „Aşa cum deficitul de cont curent în 2007 de 12% era mare din orice punct de vedere, tot aşa şi o rată a creditelor neperformante de 20% este terifiantă“, notează pe blogul său analistul economic Florin Cîţu, fost economist-şef la ING Bank.
„Eu zic că în realitate lucrurile stau mult mai rău şi suntem aproape de o corecţie de proporţii pe piaţa financiară“, arată analistul. De exemplu, în Spania, unde şomajul măsurat corect este de aproximativ 25%, rata creditelor neperformante e mai mică de 10%.
Vom avea probleme la finanţare
„Unde apare problema? La finanţare, bineînţeles. Sistemul financiar autohton este în mijlocul unui proces foarte periculos pentru propria stabilitate: o rată a creditelor neperformante în creştere în acelaşi timp cu ieşiri de capital masive. Asta înseamnă că pentru provizionare băncile trebuie să se împrumute de pe piaţa locală. Dar pe piaţa locală nu există finanţare nici în lei, nici în euro. Cea în lei este strict controlată de BNR pentru a influenţa cursul valutar, iar cea în euro trebuie să vină de pe pieţele internaţionale care în acest moment au propriile probleme de finanţare“, mai notează analistul.
Am intrat deja în spirala frânării economiei
De la un anumit nivel, rata creditelor neperformante are un efect negativ direct asupra creditării. Dar scăderea creditării duce la încetinirea creşterii economice, care va mări şi mai mult rata creditelor neperformante.
„Având în vedere nivelul actual al creditelor neperformante, experienţa altor ţări similare în perioade de criză şi structura sistemului financiar-bancar local, este clar că am intrat deja în această spirală care va trage creşterea economică în jos în perioada următoare“, co