Prin petiții, dar și prin inițiative venite de la Ministerul Muncii, se fac proteste și se încearcă strângerea de fonduri pentru a relua producția de vaccinuri în România Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Pentru că vaccinul danez pentru TBC nu este conform cu specificul nostru, mi-am spus că linia noastră de producţie este mai eficientă şi nu ar trebui să mai apelăm la străini, aşa că am decis să acţionez. L-am contactat pe domnul Vasile Cepoi, am vorbit şi la Ministerul Sănătăţii şi în urma discuţiilor am decis că cea mai bună soluţie pentru a strânge suma de bani necesară pentru terminarea liniei de producţie, sunt sponsorizările, donaţiile sau un împrumut la privat’’, spune George Bogdan, consilier Dialog Social, la Ministerul Muncii, familiei şi Protecţiei Sociale, unul dintre iniţiatorii unei campanii prin care se doreşte strângerea a 400.000 de euro, cât ar fi necesari pentru repornirea Institutului Cantacuzino.
"Consider că închiderea producţiei Institutului Cantacuzino este un caz evident de sumbinare a economiei naţionale şi este simptomatică pentru viaţa social- politică românească contemporană", este mesajul de susţinere a uneia dintre petiţiile lansate online, care a strâns pentru 5000 de semnături.
Oficialii Ministerului Sănă taţii susţin însă că momentan Institutul este în reorganizare şi că nu banii sunt problema pentru a reporni producţia de vaccinuri. "Partea de laboratoare va fi preluată de Institutului de Sănătate Publică, producţia de vaccinuri de Antibiotice Iaşi, iar clinica din cadrul Institutului, unde se fac analize, va rămâne separată", ni s-a transmis de la Ministerul Sănătaţii.
În 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului a retras Institutului autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor pentru că nu se mai respectau normele europene de fabricaţie.